
Tegenwoordig willen we meer dan alleen een product of dienst. Mensen zoeken naar merken die begrijpen wat we belangrijk vinden, wat ons bezighoudt en raakt. We hebben het hier over merkempathie, een cruciaal onderdeel om je merk sterker te positioneren. Zeker in een tijd waarin de consument kritisch is en de loyaliteit schaars. Hoe je dit ontwikkelt, dat leggen we graag – met een paar voorbeelden – aan je uit.
Simpel gezegd is merkempathie het vermogen dat een merk heeft om zich in te leven in de behoeften, wensen en waarden van klanten. Dat betekent niet alleen luisteren, maar ook echt begrijpen wat de doelgroep beweegt om daar vervolgens op in te spelen. Een perfect voorbeeld is Always’ Like a Girl-campagne, waarmee ze de stereotiepe betekenis van ‘als een meisje’ volledig op zijn kop zetten. Ze benadrukken met deze campagne namelijk juist de kracht en het doorzettingsvermogen van meisjes en vrouwen. Door in te spelen op emoties en onzekerheden bij de doelgroep, raakten ze een snaar bij miljoenen mensen. Met een aangewakkerd genderstereotypen-gesprek én een sterker merk vol women empowerment tot gevolg.
Het gaat hier dus niet om het product, maar om het gevoel dat je geeft. Laat je als merk zien dat je dezelfde waarden deelt, dan ben je geen willekeurige optie meer maar de logische keuze. Kijk naar Dove. Hun focus op echte schoonheid en zelfacceptatie zorgde voor een diepere connectie met hun klanten dan veel andere merken in dezelfde categorie. En ja, empathie maakt menselijk. Zo laat outdoormerk Patagonia zien dat ze geven om de planeet, met duurzame productie tot campagnes tegen overconsumptie. Dat voelt oprecht en daarom kiezen mensen bewust voor dit merk.
1. Luister naar je klanten
Empathie begint met luisteren. Wat zijn de zorgen, wensen en frustraties van je doelgroep? Doe onderzoek, lees reviews en volg sociale media om te begrijpen wat er speelt. Neem een voorbeeld aan Starbucks. Ze introduceren gepersonaliseerde drankjes, speciale menu’s en vegan opties omdat ze luisteren naar wat klanten écht willen.
2. Laat je waarden zien
Wees transparant over waar je voor staat. Laat het niet alleen in woorden zien, maar ook in daden. Daarom zijn ze bij HEMA open over wat ze doen en waar ze voor staan. Of het nu gaat om duurzame keuzes, eerlijke productie of producten die gewoon goed zijn en lang meegaan. Ook laten initiatieven zoals ‘HEMA beter’ zien welke stappen de keten zet voor een positieve impact. Zo weet jij precies hoe jouw favoriete rookworst of fijne sokken bijdragen aan een betere wereld.
3. Wees oprecht
Mensen voelen het direct aan als een merk niet authentiek is. Doe geen loze beloftes en maak geen statements waar je niet achter kunt staan. Empathie is pas krachtig als het écht is. H&M kreeg bijvoorbeeld kritiek toen hun Conscious Collection niet zo duurzaam bleek te zijn als ze beloofden. Dit soort mismatches kan je geloofwaardigheid behoorlijk schaden
In een wereld waar mensen steeds kritischer worden, is merkempathie niet langer optioneel maar essentieel. Om als merk op te vallen, moet je laten zien dat je méér bent dan een product of dienst. Begrijp je klanten, leef met ze mee en laat zien dat je hun waarden deelt. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: merken die niet alleen dingen maken, maar die ook echt om ons geven.